Hur gick det sen?

12558956_1736292009933676_271888347_n        Modeskiss och plaggskisser  jacka, topp,byxor

Hälsning från Kajsa Boman 🙂
Roligt när ”gamla elever hör av sig”  jag har fått godkänt av Kajsa att lägga ut hennes trevliga brev på bloggen. Det är lärorikt att läsa hur elever tänker och funderar över sina utbildningsvägar och drömmar.

Hej Susanne!
Hoppas att ni har det riktigt bra på skolan. Saknar dig och Bob så otroligt mycket,
så jag undrar om ni har tid att ses någon gång framöver? Hade varit så himla roligt att få
besöka er på bilden och se var min resa började och jag vill så gärna träffa era nuvarande
studenter. Har kollat er blogg och gud vad duktiga alla är!!

Om ni vill ha lite info om Steneby eller Textilakademin så får ni bara hojta till förresten.
Kommer mer än gärna förbi och pratar lite samt om det skulle vara så att någon/några i dina klasser hade velat lära sig lite om läderhantverk, designprocess eller något annat kul.
Om ni har några Textilintresserade i klassen, så får ni jättegärna komma på öppethus
nästa vecka på onsdag, klockan 15:00 till 18:00. Vi har även en modevisning i slutet av maj.

För mig så är planen nu att gå ett år till på textilakademin och sen söka till YH-utbildningen till modedesigner på nordisk designskola.
I den utbildningen så ingår sex månaders praktik, vilket för mig låter superbra. Dom flesta får jobb efteråt, vilket också känns bra. Dock blev utbildningen inte godkänd som YH-utbildning i år, men dom flyttade till Textil Fashion Center i Borås
i år och dom slogs ihop med proteko, vilket kanske kan spela roll. Så nästa ansökan är i april 2017, så ett år till i värnamo passar mig utmärkt. Jag vill bygga på mina sömnadskunskaper en hel del, speciellt eftersom att nordisk inte har sömnad eller mönsterkonstruktion. Utan man arbetar endast med designprocess, mot företag. Tror dock att jag kommer ha en
så otroligt bra grund att stå på när jag är färdig. Så tre år kvar, sen kanske jag är modedesigner. Man ansöker dock med målningar och teckningar till den utbildningen. Känns som att jag tappat lite på den punkten, men hoppas ändå att det ska gå bra.

Skillnaden på Steneby och Textilakademin är enorm. Även om jag är besviken på Steneby  så är jag väldigt glad att jag gick där. Jag lärde mig mer än jag trott och lärde mig mycket om mig själv. Men det i jämförelse med var man lärt sig på Textilakademin är ingenting. Kombinationen av båda utbildningarna är dock riktigt, riktigt bra och jag är så glad.
På Steneby lärde jag mig så mycket om kroki, designprocess, garvning, läderhantverk och fällsömnad. Jag lärde mig att konstruera och sy skärp, väskor och handskar. Nu på Textilakademin har jag lärt mig allt om plaggskisser och modeskisser, ännu mer designprocess,
stickning, maskinstickning, vävning, hattsömnad, textiltryck, NCS, bindningslära, smock, broderi, mönsterkonstrukion, vävning, knyppling, materiallära, detaljsömnad, dräkthistoria, underklädersömnad. Listan är så otroligt lång och ändå har jag så mycket kvar att lära. Jag har ju som alltid målet att kunna allt,
vilket jag antar är både på gott och ont.

Bifogar lite bilder på det jag gjort på senaste tiden, om det är så att ni vill se lite av det jag gjort.
Hoppas att vi ses och hörs,

Många Kramar
// Kajsa Boman

DSC_1089

 

 

louisa och gänget
> Hej!
>
> Har tänkt skicka iväg ett mail till er ett tag nu men har inte riktigt haft tid. Jag kom ju nämligen in på Grafisk Design i Malmö! Tydligen är Grafisk design programmet med tredje högsta intagningspoäng på Malmö Högskola denna terminen (efter tandläkarutbildningen och tandteknikerutbildningen). Av 1200 som sökte är jag en av 50 som kom in. Det känns väldigt stort och väldigt väldigt roligt!
>
> Vi är redan i full gång med kurser och uppgifter, just nu läser vi Grafisk Design 1 och Teckning och visuell gestaltning. Så två kurser samtidigt vilket känns lagom. Vi har hittills gått igenom snabbskisser, perspektiv, kreativa metoder, loggor, typografi och en del annat. Vi kommer läsa ännu mer om typografi och skapa vårt egna typsnitt vilket verkar otroligt spännande. Vi kommer ha en del kurser i foto och studio med duktiga fotografer (behöver jag säga att jag är taggad?) och mycket mer!
>
> Jag är jättenöjd med hur mitt liv kommer ser ut i tre år framöver och är verkligen glad över att få den möjligheten! Jag är väldigt tacksam över alla möjligheter vi hade på gymnasiet med er också, märks nu att det behövs en bra grund!
 > Många glada hälsningar
> Louisa
 Min anteckning: Louisa är eleven som är längst till vänster i bild.

Hej,

”Jag heter Viktoria Eriksson och pluggade Estet Bild och Form år 2010 till 2013. När jag sökte till programmet tänkte jag att jag skulle bli Psykolog i framtiden. För Estet är ungefär likadant som ett Samhällsprogram, fast mycket roligare, eftersom det stimulerade den estetiska ådran.
Under gymnasietiden hade jag en otrolig drivkraft för att lära mig så mycket jag kunde om så mycket som möjligt. Estet ger en möjligheten till att utmana sig så lite eller så mycket som man önskar, som ni kanske förstår valde jag att utmana mig till det yttersta och läsa så mycket jag kunde. En del dessa extrakurser jag läste utanför schemat var Grafisk design A och B. Det här ledde mig till mitt projektarbete där jag var projektledare och art director i ett samarbete med Gislaveds Gymnasium, Gislaveds kommun, Gislaved Energi och Kulturhuset Borgen för att skapa en elskåpskonstrunda med tillhörande broschyr (www.gislaved.se/elskapskonst) för Gislaveds kommuns invånare och turister.
Direkt efter studenten visste jag att jag skulle söka till Grafisk Design och Kommunikation i Norrköping, då jag var otroligt noggrann med att granska precis vilka kurser jag ville läsa, för att utbilda mig till projektledare och grafisk designer. Och där är jag idag, på mitt andra år på utbildningen. Jag är grafisk designer och kan snart arbeta med precis vad jag vill inom marknadsföring. För inte slutade jag att utmana mig själv, utan jag har arbetat utanför utbildningen med sponsring och varit ekonomisk ansvarig i sektionsstyrelsen och förbereder mig nu, med en nominering i grunden, för en ansökan till utlandstermin i Stuttgart, Tyskland.
Jag har alltid haft drömmen om att bli psykolog, men det slutade inte när jag började på Grafisk Design och Kommunikation. Jag slipper dela på mina intressen och kan nu sammankoppla mitt intresse för människors tankar och grafisk design genom att läsa ett masterprogram i Kognitionsvetenskap, som handlar bland annat om interaktionen och kopplingen mellan människa och teknik. Vill man, så kan man!”
Vänligen,


ViktoriaEriksson_bildestet

Viktoria Eriksson
viker433
Grafisk Design och Kommunikation
tel: 0706-83 03 26

 

Hej på er!
Jag heter Frida Kam, o jag gick estet bild och form åren 09-12!
Men Vad gör jag nu?
Jo jag håller hus på Lunnevads folkhögskola, som ligger på ötagötaslätten utanför Linköping! Där går jag nu mitt andra och sista år, på konstlinjen. Under vårterminen i tvåan, arbetar man med ett projektarbete. Det kan vara vad som helst, dreja, måla tavlor osv, men jag håller på att skapa serier! Det är nämligen serietecknare eller illustratör jag vill bli när jag blir stor 🙂

Frida FRIDA

 

 

AMANDA
amanda
Att välja den Estetiska inriktningen, Bild-& Formgivning har alltid varit ett givet val för mig. Jag inspirerades av min systers goda ord om programmet såväl som tanken att få tillfredsställa min kreativa sida sidledes med studierna. 

Jag stod först vid ett vägskäl mellan Samhällsprogrammet och det Bildestetiska, men det slog mig att Bildprogrammet i princip hade samma grund som Samhällsvetarna men med mycket mer extra bonus innehållande kreativitet, delade intressen, härliga fikastunder, gemenskap och en gemensam mötesplats för eleverna att lära känna varandra på djupet.

 För en tvättäkta bildestet ligger hjärtat hos bildsalarna. Där kände man sig alltid oerhört välkommen och man fick sig en känsla av ”hemma”. Hela tre fantastiska salar, mycket ljus och en varm dos av hemtrevlighet slog en varje gång man tog ett kliv in i bildsalarna. Dock visste man aldrig vad man skulle möta, bildsalarna bjuder på mycket gott och blandat, man är alltid ovetande av vad andra hittar på härnäst. Endast kreativiteten sätter gränser har jag hört. En oas av spänning och inspiration, minst sagt. 

Nog om smickrande om programmet, låt oss gå vidare till de fantastiska lärarna Susanne & Bosse (Bob). 
Ärlighet vara längst och det har man sedan barnsben fått höra, därför skall jag vara just det, ärlig. 
Susanne och Bob har genom mina tre år på gymnasiet förgyllt varendaste dag men en extra knuff av inspiration, kreativitet, mod och styrka. Dem tar sig tid till varenda elev, utnyttjar den tiden till att hjälpa dem till det yttersta. Det har blivit många sena eftermiddagar, tidiga mornar, sena kvällar samt helger som dessa två hjälpt en med diverse komplikationer såsom studentinbjudningar, arbetsprover med akut deadline mm., vilket bevisar att de värnar om sina elever och blir som ens egna ”extraföräldrar”. Behöver man någon gång extra hjälp, vet man att de enbart är ett telefonsamtal bort med förvånansvärt gott engagemang. Att hylla dessa två lärare kan jag göra genom att fylla ett oräkneligt antal sidor med text, men för att detta inte skall bli för långt bör jag gå vidare med något annat. 

Bortsett från att ha haft de bästa tänkbara lärarna på Gislaveds Gymnasium hade jag också den bästa tänkbara klassen. Vilka stunder man delat med dessa individer, var och en med sin alldeles egna unika personlighet. Under dessa år fann man onekligen vänner för livet. 

Under åren på gymnasiet (2011-2014) inriktade jag mig mestadels till keramiken, textilen, det grafiska samt skissandet. Även projekten med de olika företagen samt workshopen med diverse personer var oerhört lärorika! Mitt huvudsakliga intresse ligger vid textilen. Därför valde jag att göra en egen klädkollektion som mitt slutliga gymnasiearbete. Men jag tyckte också gott om keramiken som gjorde att jag fick sålt två skulpturer till Landstinget. Susanne och Bob var alltid förvånansvärt hjälpsamma även om det inte hade en susning om vad som var vad inom det textila området. Jag vet inte hur dem gjorde men på någotsätt lyckades dem alltid ge mig en push i rätt riktning!

Jag har även framtida planer på att läsa vidare på Borås textilhögskola med inriktningen Modedesign till nästa höst. Efter studenten hade jag två arbeten, ett på Gislaveds Kommun och ett på Lindex i Gislaved. Båda blev förlängda till mitten av september och nu ser jag mig själv bosatt i Göteborg arbetandes parallellt i Göteborgs olika Lindex samt för ett småföretag i hemtrakterna (och delvis på Lindex i Gislaved), i väntan på att ta itu med en dröse arbetsprover som skall ta mig ett steg närmare mina framtidsdrömmar inom modebranschen. 

Önska mig lycka till, och tack ska ni ha för de tre fantastiska åren Susanne och Bob! 

 

 

HENRIK

Henrik Giang heter jag, spelat spel sen jag började krypa och skissat robotar sen jag fick tag i penna och papper. Gick 1 år Teknik och Entrepenörskap i Gnosjö Kunskapcentrum innan jag hoppade på Estet Bild och Form i GisGym för de resterande 2 åren. Därefter gick jag på Blekinge Tekniska Högskola med inriktning på Digitala Spel – Grafik i 3 år.

 

två bilder hhhhh

Virrig typ

Under andra året gick jag och en underbar skara människor med i Make Something Unreal 2013, en europeisk speltävling och tog hem första pris med spelet Epigenesis. Spelet vann också Game of the Year 2013 av Swedish Game Awards och Game Concept Challenge i Karlshamn. Vi formade studion Dead Shark Triplepunch. Epigenesis är släppt på distributionsplatformen Steam.

 

två bilder hhhhh

I Epigenesis spelar man handboll på torn med gravitationskanoner

Under tiden som en In-house Artist fick jag arbeta med många saker. Det går från förproduktionsskisser till användargränsnitt. Som en In-house Artist får man arbeta med många saker. Ibland är man Art Directior, ibland är man illustratör/skulptör, ibland gör man ritningar för 3D-konstnärerna. Oftast diskuterar man med speldesigners och programmerare om funktioner, spelregler och hur grafiken kan användas för att förmedla dessa. Det är en snabbt utvecklande och kompetetiv industri, man strävar alltid efter förbättring.

 

två bilder hhhhh

Förproduktionskiss till SPECTRAL.

Men för nu så testar jag på frilanslivet där jag illustrerar digitalt på beställning, samarbetar med andra frilansare eller arbetar på egna projekt!

HI

Egen illustration med hjälp av konstnären Jonas Åkerlund.

När jag tänker tillbaka till gymnasietiden i bildsalarna är bland de första tankarna: “Jag borde ha tagit alla tillfällen som fanns för att förbättra mig själv.” I Bild fanns det gott om utrymme till

förbättring, mycket tack vare väldigt engagerade lärare! Jag tvekar på att jag skulle ha vågat så mycket som jag gör idag vore det inte för lärarna i Gisgym.

Länk till spelet: http://store.steampowered.com/app/244590/

Länk till Henriks Portfolio: http://www.biscuitfist.com/

 

NINA

Jag tog studenten från Bildprogrammet på Gislaveds Gymnasium 2008 och efter att gått på Lunnevads folkhögskola och Dômen Konstskola kom jag in på Konstfacks institution för Konst.

Jag intresserar mig för många uttryckssätt och framförallt att blanda dem. Jag jobbar med måleri, skulptur och installationskonst på ett performativt sätt, ofta i stor skala och med stor fokus på materialet.
Mina verk är ofta tids- och platsspecifika, de finns alltså bara under en begränsad tid.
När jag tänker tillbaka på tiden i bildsalen i Gislaved blir jag alltid glad. Det fanns ett stort lärarengagemang och alltid möjlighet att jag göra det jag ville. Det gjorde att jag fortsatte studera konst
och fördjupa mitt intresse.”

Nina Noreskär

tillsusanne

SONY DSC