Fredagsgäster

 

Fredagsgäst

Hej! Denna veckan är det jag, Michaela i ESB13 som är fredagsgäst. Jag tänkte berätta lite om en kurs jag går i Grafisk kommunikation 2, vilket är en fortsättning på Grafisk kommunikation 1 som jag hade i 2:an.

I Grafisk kommunikation jobbar man mycket digitalt för att skapa bilder som sedan kan användas till olika syften eller sammanhang. Detta kan vara en bild till t.ex. en affisch, förpackning, trafikmärken m.m.                                                                                                                      Grafisk kommunikation är ett av mina favoritämnen eftersom jag verkligen får visa min kreativa sida. Trots att man får instruktioner till varje uppgift har man ändå friheten att skapa bilder och text utifrån vad man själv vill skapa. Kursen har gjort att jag har blivit mer intresserad av att vilja jobba med reklam eller liknande i framtiden.

Här är några exempel på vad jag har gjort under Grafisk kommunikation 1

CD omslag       cPliktogram

PIKTOGRAM                                                          CD-OMSLAG

Egen logga 2                                                                                             LOGOTYPE                                                                                                                                                            …och Grafisk kommunikation 2                                                                                                                      Varning för tunnel(1)     Nyhetsgrafik(1)

Uppgift: Vägmärke, Skapa ett vägmärke som redan finns men att göra om märket och har kvar betydelsen.                                                                                                                                                        Nyhetsgrafik, Skapa en liten enkel illustration i programmet, Illustrator och göra en layout med text och bild.

 

Hej Jag är Jonatan, jag går tredje året på Estet Bild och Form, jag är dagens fredagsgäst på en onsdag. Idag vill jag berätta vad jag har skapat den senaste tiden. Mitt gymnasiearbete och specialisering har varit screentryck så jag har skapat två T-shirts och totalt fem tryck.

ööö

öööö  öö

Dessa tröjor var en del av min installation i ESB13s utställning på Hörle slott.                                                             ör öre                                                                                           Utöver de tryckta tröjorna så hade jag jobbat med blekmedel och målning på andra återvunna klädesplagg från min garderob.

öret

Shameless plug: Kom till bildsalen och köp tröjor osv, T-shirts för 200 kr. kolla också min blogg jonatannilsson.tumblr.com

 

 Ida-Bild-32

Hej!

Denna fredag 12:e februari är det lilla jag som skall gästblogga här på bildestet som fredagsgäst, och jag måste bara få säga, vilken ära!

För oss som går sista året nu på denna härliga bildestetiska linje har fullt upp och en massa att göra. Vi jobbar både med olika företag, med bilder till olika utställningar som bland annat Jönköpings vårsalong där hela 12 bildelever från vår skola kom med i! Hur fantastiskt är inte det!? Men det jag tänkt skriva mest om idag är det jag håller på att jobbar med mest just nu och tycker är så otroligt kul, nämligen gymnasiearbetet som jag även kombinerar med min specialisering. Med detta arbetas det för fullt och mina fingrar bara glöder nu när jag får skriva om det. Vad har jag då valt att jobba med som är så fantastiskt? Jo, nämligen screentryck. En tryckteknik där man överför en bild till en screenram (efter otroligt lång och krävande process bestående av trånga tvätt skrubbar, farligt rengöringsmedel och mycket användande av högtryckstvätt, men i slutändan är det så värt det för resultaten blir helt otroliga!). Motivet man valt att trycka kan antingen vara ett foto, eller som jag gjort, ett motiv i blyerts på ett dressyrekipage. När överföringsprocessen från motiv till ram var klar var det bara att trycka på och som jag har tryckt! Det har både varit svart på vitt, silver på svart bomull och champagnefärgad silke. Av dessa tryck skall jag göra en installation på en utställning vi skall göra på fantastiska Hörle Herrgård. Det kommer bli så spännande och så nervöst att få visa något man själv är nöjd med och jobbat med så länge på ett sådant fint ställe som Hörle. Så missa inte att komma dit och kika på vad våran fantastiska klass har skapat under utställningen där!

Nu skall jag fortsätta med mitt tryckande och nya tankar och idéer.

DSC_8105       DSC_8108

idas 1   idas samling

IDA på trappan

Pussar och kramar alla goa och glada från Ida! 

Hatt Cropped

Vi startar upp med årets första fredagsgäst: Tobias Wahlberg  25 år som praktiserar på Bild och formgivningsinriktningen.

Hej alla bloggläsare 🙂

Jag praktiserar just nu som lärare med speciell inrikting på datagrafik i 2D och 3D inom estetinriktningen.Jag har en kandidatexamen från Uppsala universitet campus Gotland som tidigare hette Högskolan på Gotland i ämnet Speldesign och grafik.

Under min uppväxt när jag var ca 6-7 år började jag spela tv/datorspel och sedan dess har jag varit fast i den världen. Som en gamer kan jag sväva iväg till en annan fantastisk värld och kontrollera det som händer, växa genom dem motgångar man möter, bli stark, bemästra världens regler och bli hjälten.

Sedan dess så har jag velat göra egna spel men inte vetat hur och drömmen försvann sakta.

Innan jag kom in och gick på Uppsala universitet campus Gotland så gick jag bygglinjen på Gislaveds gymnasium. Valet av linje kändes inte alltid rätt men jag visste åtminstonde att jag ville vara kreativ, skapa saker och bygglinjen var då ett väldigt framtidssäkert val av yrke därför så satsade jag på den linjen. Jag gillar att rita, måla och sketchade ofta på idéer som man kunde använda i vardagen, hitta på smarta lösningar, vara uppfinnare. Jag ville skapa möbler för bland annat IKEA men jag hittade något ännu bättre.

Jag hittade bildkursen och en av dem bästa lärarna jag haft innan på högstadiet, Susanne Johanson, under andra året på gymnasiet. Under högstadiet så fick jag MVG i Bild, det var mitt enda MVG och jag fick MVG på individuella valen under andra året på gymnasietiden.

För första gången under min skoltid så kände jag att detta ämnet var det jag vill hålla på med. Jag var stolt över det jag åstadkommit och kände mig som hemma. Jag hade aldrig haft den känslan tidigare på en skola.

Jag var ändå lite tveksam över min egen förmåga att få ett lika bra betyg igen på fler bildkurser.Efter att ha pratat med Susanne så valde jag att ge det en chans.                                                   Det visade sig vara ett av de bästa val jag gjort i mitt liv.

Jag blev riktigt lycklig igen, kände att jag kunde åstadkomma något positivt i mitt liv. Jag stannade kvar i klassrummen och jobbade på egna projekt utöver de obligatoriska uppgifterna.

Som Susanne brukar säga ”jag bodde praktiskt taget i bildsalarna”, det var så roligt!!!!

Under höstterminen i tredje året åkte jag på en studiemässa till Göteborg där jag fann ett bås med ett XBOX 360 indie spel i och jag var ”såld igen”. Kan man studera speldesign och skapa spel? Har en elev gjort det här spelet? Högskolan var på Gotland precis vid havet.

Det var min dröm som kom tillbaka i huvudet. Jag såg möjligheten för mig att jobba med det jag tycker om mest!

Jag gjorde allt för att bli antagen på skolan. Allt jag hade kvar var att klara Matte B och skicka in ett arbetstest på mina grafiska förmågor. Nu spenderade jag ännu mer tid i bildsalarna. Under den här tiden klarade jag kurserna och kom in på skolan, allt var fantastiskt underbart. Det här var det bästa året under min tid på gymnasiet och högskola.

Efter tre års studier på högskola i speldesign och grafik, enligt programmets upplägg och ett extra år inom produktionsutveckling, har jag nu en kandidatexamen och praktiska erfarenheter inom spelutveckling. Jag tog även lite extra kurser inom grundläggande programmering för att själv fördjupa mig i hur en dator fungerar. Jag gjorde allt för att ta mig in i branschen och bodde totalt sex år på Gotland.

Nu är jag tillbaka på Gislaveds Gymnasium igen under vårterminen 2016 och vill bidra med mina kunskaper, ge fler elever inspiration och möjlighet till att få jobb inom sina drömyrken.

 Balls-V-ray-2-TOB-E

 image (2) 

Denna veckan är det jag, Lovisa André i ESB15 som är fredagsgäst. Jag tänkte berätta om ett intresse jag har utanför bildämnet, nämligen teater. Jag kommer också berätta om mitt första riktiga teateruppdrag. 

Jag har gått på teater i ett och ett halvt år nu. Det är en av de roligaste stunder på hela veckan. Jag älskar att få leva mig in i olika karaktärer. Jag får vara en annan person för en stund när jag spelar teater. Jag kan gömma mig bakom en ”mask” och göra och säga saker, underhållande, sorgliga eller ofattbart provocerande. Saker som Lovisa 16 år, aldrig nånsin skulle kunna tänka sig att säga eller göra om hon inte hade haft den där ”masken” på sig. Efteråt, då jag stått och varit en annan person en stund, får jag ta emot applåderna, gå ner från scenen, och kalla den ovanliga sidan jag visat upp av mig själv för skådespeleri.

Tonlägen, röster och kroppsspråk är väldigt viktigt när man spelar teater. Till exempel, kan jag säga meningen ”idag ska vi ha matte och sen idrott. Fredagar är verkligen den bästa dagen på hela veckan. ” på många olika sätt. Till exempel kan jag säga det glatt och positivt eller kan jag säga det tjurigt och sarkastiskt. Beroende på hur man säger sin replik eller hur man använder sitt kroppsspråk får publiken olika uppfattningar om karaktären. Så därför är det viktigt att redan innan veta hur man vill att karaktären ska bli bemött av publiken. Men det är inte alltid man får ha rösten till hjälp, utan ibland är det ända man kan gå på kroppsspråket.

Förra året, när jag började teater skulle glashuset här i Gislaved invigas.

Vi behöver några personer som kan gå runt här på invigningen, mingla och helt enkelt improvisera fram lite underhållning. Lovisa, kan du tänka dig att vara med? Du kan ju till ex vara en mimare?” Så sa min teaterlärare till mig.

Då hade jag gått på teater i en vecka. Och då sa jag något jag blev lite förvånad över. Jag sa ”jo, det kan jag väl vara.”

Nu när ja ser tillbaka på det förstår jag inte hur ja vågade. Då hade jag aldrig dramatiserat inför folk innan.

Och tre dagar senare, stod jag i ett par svarta byxor, en randig tröja, en basker och vitt teatersmink i hela ansiktet och väntade på att får gå ut i glashuset, och improvisera fram en karaktär inför flera hundra människor som minglade runt och inte hade en aning om vem jag var eller vad jag skulle göra.

Så när tiden var inne och vi skulle gå ut från teaterlokalen och börja showa inför alla dessa människor, sträckte jag på mig, rättade till min lilla basker och jag gick ut… Och sen gick jag in igen.

Fy sjutton vad mycket folk det var därinne.

Efter någon minut gick jag ut igen. Alla tittade på mig kändes det som. Just då i det ögonblicket tänkte jag inte på att jag var den enda personen där inne som hade ett kritvitt ansikte av smink eller var allt annat än diskret utklädd, utan jag tänkte mer på hur kritvitt av chock mitt ansikte måste varit under sminket. Vad sjutton ska jag göra nu? Vad har jag gett mig in på? Jag kan ju inte direkt försöka smälta in. Att gömma mig skulle inte heller funka. Jag var så o- diskret man kunde bli.

Alla såg smått förväntansfulla ut och väntade på att jag skulle göra något underhållande. Jag gick ett varv, hälsade på lite människor genom att stelt vinka lite med min hand och sedan gå vidare.

Plötsligt gick det upp för mig. Jag är en mimare. Jag behöver inte säga något eller planera något alls. Jag är dessutom utklädd och uppsminkad. Nästan ingen kommer att känna igen mig.

Jag kan ju bara improvisera lite och börja imitera folk som går runt och minglar och på så sätt underhålla de förbipasserande. Så det var det jag gjorde.

Det blev succé. Jag gick runt och imiterade folks gångstilar, ställde mig jämte dem och följde deras rörelser och reaktion. Det var utan tvekan en av de roligaste saker jag gjort och jag ångrar inte det en sekund att jag ställde upp på detta.

Så vad var det då, som jag tyckte så mycket om med att vara mimare som mitt första riktiga teateruppdrag? Jag fick gömma mig bakom en ”mask” och göra Saker som man aldrig nånsin skulle kunna tänka sig att göra om man inte hade haft den där ”masken” på sig.

Hej, jag är veckans fredagsgäst!

Jag heter Amanda Falk och jag ska berätta om min kurs  bild specialisering. Min fördjupning är inom Photoshop där jag använder ritplatta. Jag vill förbättra mina kunskaper. I början gjorde jag bara enkla bilder i Photoshop men med hjälp av det jag lärde mig av min bildlärare Susanne och klipp från Youtube, Speedpaint, Tutorials  osv. så har jag utvecklats och även gjort ett filmklipp där man ser mig arbeta men i högre hastighet, Speedpaint.                                                  Filmen presenteras på vår blogg nästa vecka.

amanda

Hej
 Idag är jag som gammal elev på besök och passar på att vara fredagsgäst.

DSC_0313            DSC_0318 Jag heter Belinda Edvardsson och jag tog studenten från Estet bild nu i somras. Nu studerar jag förgyllning på yrkeshögskolan i Tibro som är den enda utbildningen för förgyllning i norra Europa. Enda anledningen att jag kom in på utbildningen var att jag gått på estet bild och var behörig, då jag missförstod en del utav informationen på sidan och glömde att skicka in arbetsprover.

I utbildningen lär jag mig hur man lägger bladmetall och bladguld. Det ingår även olika gjutningsmetoder och lektioner i dekormåleri för att kunna restaurera gamla föremål men även för nytillverkning. Många förgyllare skapar eget eller ansluter sig till förgyllningsverkstäder efter utbildningen.

Mina mål är att antingen kunna skapa eget eller att få jobb som konservator på ett museum.

Jag har alltid varit intresserad utav de estetiska ämnen och mina år på estet var några av de bästa jag har haft. Det var alltid roligt och givande samt att det gav en akademisk utmaning. Tack vare att Estet i Gislaved är en högskoleförberedande utbildning kom jag även in på arkeologi i Umeå men jag valde att gå på förgyllningen istället.

                                                 

                                                       FredagsgästenSanna Juvonen ESB13                                                                                                                                                   sannas serie

 Idag är jag Fredagsgäst och jag tänkte prata om mitt intresse i serieteckning. Jag älskar att måla och skissa upp serier eftersom det kombinerar det jag älskar att göra mest: måla och författa. Jag har skapat flera serier, karaktärer och världar, men jag har bara visat upp en för allmänheten att läsa och se: ”Healer of madness”. Jag arbetar på uppföljaren ”Creator of madness”.

Det är just den serien jag vill prata om och dess karaktärer. Jag har arbetat vidare på serien under min specialiserings tid och jag har laddat upp mycket av den på sidan DeviantArt där mitt namn är CosySister. Serien handlar om karaktärerna Green och Red och deras värld, en sorts Fantasy/Sci-Fi serie med olika varelser. Allting började med karaktären Green som jag skämtsamt kallade ”Mr. Fabulous” när jag först målade honom på en utbildningsmässa. Jag skapade Red kort efter. Deras värld delar in alla varelser i fyra stora grupper: människor, häxor, andar och trollkarlar

Människor delas i sin tur in i två mindre grupper: odödliga och dödliga. De dödliga människorna är tekniskt begåvade och de lever i stora, moderna städer. De odödliga människorna lever i reservat eftersom de dödliga människorna avskyr dem. De odödliga människorna fick sina eviga liv från ett experiment som utfördes för flera år sedan.

Häxor är besläktade med människor och är odödliga, de är inte bara kvinnor utan de kan också vara män. Häxor har magiska krafter som kan vara dolda hela deras liv, de upptäcker dem när de kommer över ett ”handikapp”. Detta kan vara att t.ex. förlora en kroppsdel eller en annan funktion de behöver för att leva. Reds far är en häxa och han är blind i ena ögat, på grund av det så kan han se in i framtiden.

Andar är också odödliga men de får sin magi från de fyra elementen: vatten, eld, jord och luft. Green själv är en ande, men han är unik även för sin värld för att han föddes från två element: vatten och jord. En ande har oftast bara förmågan av ett element.

Trollkarlar står närmast andarna, de kan bara vara män. De är uråldriga och visa varelser som tar skepnaden av djur. De tycker oftast inte om människor.

Jag skriver mina serier på engelska och om någon vill läsa den första serien och följa Red och Greens utveckling så har jag en länk till mitt DeviantArt konto och första sidan till ”Healer of madness” här:

Mitt konto: http://cosysister.deviantart.com/

Healer of madness (sida 1):  http://cosysister.deviantart.com/art/Healer-of-madness-part-1-545445177

 

 

 

 

Nu är det dags för mig, Maria Holm att vara Fredagsgästen

Jag går Esb15. Jag har en DeviantArt sida där jag går under namnet werewolfsfullmoon och jag lägger ut bilder när jag har tid. Jag gillar att baka och pröva nya recept. Jag gjorde en Ganache för första gången förra veckan, kommer att göra det fler gånger för det var så gott!

Här har du ett recept som du kan använda.                                                                                                       Ganache                                                                                                                                                       2,5 dl grädde                                                                                                                                                    1 3/4 dl kakao                                                                                                                                                    1/2 dl socker                                                                                                                                                      Sikta ner kakaon i en skål , lägg sedan till sockret. Värm  grädden  låt den inte koka.                   Vispa ihop grädden med kakaoblandningen. Bland tills klumpar är borta och smeten är len.          Man kan använda detta receptet om man har nötallergi eftersom det finns spår av nötter i choklad.                                                                                                                                                                          Ganache med choklad                                                                                                                         2.5 dl  grädde                                                                                                                                                     200g choklad                                                                                                                                                    Bryt chokladen i bitar (helst små bitar). Värm grädden låt den inte koka. Rör till det är lent.             Den kan svalna i rumstempererat eller i kylen.  Den kan användas till olika bakverk.                                                                           

DSC_1701

Kakan var uppskattad!:)

marias kaka

Idag är det jag Carl-Oscar Odhner som är fredagsgäst.
skulptur 

Under den här veckan blev jag klar med min gipsskulptur, temat var mellanrum.  jag tycker  att jag fick fram en intressant form och jag blev väldigt nöjd. Jag hade egentligen ingen bakgrundstanke om min skulptur, jag gjorde bara vad jag kände för och slutresultatet blev utmärkt!

 

raku carl-oscar skalle

Själv så har jag inte gjort så mycket hemma mer än att plugga och sova. Jag har planerat en resa till Helsingborg för att kunna koppla av och äta kebab i helgen.

Det var allt för mig, glöm inte att titta på den här sidan nästa vecka då kommer nästa fredagsgäst !                                                                                                                                           Hejdå!  🙂

 

tre glada karateka

Idag är jag Emil Svahn fredagsgäst och jag tänkte berätta om ett träningsläger förra helgen då jag försökte fota lite för att ha lite roligt material att arbeta med.
Jag var på ett karate-läger med sensei Masao Kagawa, Japans och världens chefsinstruktör inom shotokan (en karate stil) och JKS ett karate förbund. Jag lyckades få några bra bilder på Kagawa. Det var lite jobbigt att gå runt och fotografera en karatemästare när man själv hade träningsvärk för han rörde mycket på sig och var lite oförutsägbar så många tillfällen missades. Det var väldigt roligt att försöka få bra kort på lite olika och häftiga sätt. Man behövde mycket tur för att få några bra bilder, för han vred på sig och ändrade ställning och teknik hela tiden så man visste aldrig hur bilden blev när man tog den. Karate öppnar upp en väldigt kreativ värld även om man inte tror det. Med alla olika färger på bältena kan man få roliga och häftiga motiv att måla av eller fota som när vi idag fotades med lite olika bälten i fotostudion.
elise fredagsgäst

Elise Catoni ESB15

Hej! Jag heter Elise Catoni och jag är veckans fredagsgäst på mer eller mindre Susannes order. Jag går första året på Estet- bild och jag tänkte berätta lite om första intrycket av skolan, programmet m.m.

Det allra första intrycket fick jag när jag och min då- och nuvarande klasskompis Elin bestämde oss för att åka till Gärdet en hel dag och se oss omkring lite. Jag hade ställt efterfrågan till min dåvarande SYV att få följa med en vanlig estet-bild klass under en dag och se hur programmet var upplagt då det för stunden stod mellan bild i Gislaved eller samhäll på Figy i Värnamo. Vi fick vara med på en historialektion och resten av dagen spenderade vi i bildsalen. Ritade och gick igenom salarna. Jag tänkte mycket på hur fräsch skolan var, hur gott maten smakade och att det faktiskt var någorlunda varmt i klassrummen.

Just nu är atmosfären i själva bildsalen något jag verkligen har fastnat för. Man förstod från början att här har du fria händer, gör vad du vill och gör hur mycket du vill. Alla dessa bild-normer från låg- och högstadiet fanns inte. Man behövde inte måla innanför konturerna eller bara använda de mest trovärdiga färgkombinationerna. Det var på nåt sätt väldigt skönt. Jag kunde börja skapa lite mer utifrån min talang och intresse och inte alls så mycket utifrån vad betyget krävde.

Avslutningsvis vill jag säga att jag förväntar mig mycket utifrån både mig själv och programmet under dessa tre år och att jag trivs bra.

fotostrudio beskuren med filter multiplicera

Deborah Blom ESB14

Idag, fredagen den 25/9-15 så togs det bilder av oss i bildestet till utbildningsmässan. Det var två elever från varje årskurs, där i bland jag, som poserade tillsammans med olika fotoredskap. På oss hade vi alla varsin tröja med trycket ”BILD & FORM” på för linjens propaganda.

Fotografen till alla bilderna var Rebecka Göransson och Tove Landin kom med ideér om hur vi modellerna skulle posera.

Först ut  är ….. kommer att presenteras på fredag 18/9

Tove Landin ESB13

Idag är jag gäst och jag tänkte skriva om i onsdags då jag fotade Uf-företaget Sockmatch.

Vi bestämde en tid efter skolan att jag skulle fota både dem och deras produkt som går ut på att utrota socksorteringen genom att fästa fast ett par sockar i en klämma innan man slänger dem i tvätten.

De fick bestämma fritt hur de ville posera på bilderna och ibland fick jag vägleda så att det skulle bli så bra som möjligt! Efter tre timmar var de nöjda och jag och Emelie åkte till Burger King för att fira en bra insats! 🙂

Det var väldigt roligt att fota i studion när vi har så bra utrustning med med en stor studio, blixtar, bakgrunder och även systemkameror. Jag önskar er lycka till med ert Uf-projekt och jag hoppas ni lyckas med att utrota socksorteringen!

 

Hälsningar Tove ESB13

tove fotograf

TOVE FRE

tove fredag tove fredagsgäst